Tre snabba frågor till GP Bullhound

Nejla-Selma Salkovic svarar om tech

GP Bullhound är ett fondbolag som fokuserar på investeringar i tech-sektorn och erbjuder idag tre olika fonder. I denna artikel berättar deras analytiker Nejla-Selma Salkovic om vad det innebär att investera i tech och vad som händer på marknaden just nu.

Många pratar om att investera i tech - vad betyder det egentligen?

Tech-bolag är ett brett begrepp för företag som jobbar med att utveckla olika tekniska lösningar. Det kan vara allt från s.k. cloud-teknik - där företag hjälper andra företag och konsumenter att lagra filer i “molnet” - till företag som producerar elbilar och/eller utvecklar komponenter för dem, till exempel halvledare. Andra spännande exempel är datorspel och e-sport som vuxit enormt de senaste 10 åren. Generellt kan man säga att fonder som investerar i tech ger dig möjlighet att investera ditt sparande i snabbt växande trender - samtidigt som du sprider dina risker.

Tech-sektorn har backat mycket under senaste året - varför är det så?

Vi ser att det finns två huvudsakliga anledningar till att värdet på många tech-bolag gått ner mycket under 2022:

Effekter från COVID-19: Under pandemin ökade människors användning av tekniska lösningar för kommunikation - t.ex. Zoom, men även streamingtjänster och videospel. Efter att restriktionerna släppte användes inte de tekniska lösningarna i lika stor utsträckning som under pandemin vilket påverkar tech-bolagens intjäning.

Osäkerhet på marknaden: Stigande inflation med höjda priser och räntor minskar konsumtionen i samhället. Vi väntar helt enkelt med att köpa en ny dator eller mobil. Allt detta påverkar i sin tur tech-sektorn och deras intäkter.

Varför ska jag investera i GP Bullhound - hur skiljer sig era fonder från andra tech-fonder?

Vi på GP Bullhound har alltid varit fokuserade på att investera i tech-sektorn och har därför byggt upp stor expertis på området. Jämfört med våra konkurrenter investerar vi oftare i tech-bolag som haft stabila intäkter över tid, och har därför historiskt kunna leverera avkastning till en lägre risk.

Sluta betala onödiga avgifter på ditt fondsparande

Sluta betala onödiga avgifter

  • Spara till Sveriges lägsta avgifter
  • Alla dina favoritfonder utan plattformsavgift
  • Säker inloggning med BankID