Det kommer säkert inte som en nyhet att det finns en tydlig koppling mellan privatekonomi och hälsa. Målet är att må psykiskt och fysiskt bra, och vägen dit kan bland annat vara ens privatekonomi. Så vad kännetecknar en bra privatekonomi?
Enligt en YouGov-undersökning från 2020 uppger en tredjedel av svenskarna att de är oroade över sin privatekonomi. En av fyra påstår även att deras ekonomiska situation påverkar deras hälsa negativt genom exempelvis stress, sömnproblem och ont i magen.
Trots att en tredjedel av svenskarna är ekonomiskt oroade finns det en tystnadskultur kring ekonomi. En av fyra upplever att det är jobbigt att prata om sin ekonomi, vilket gör att man hanterar oron och eventuella problem själv- fast i själva verket borde vi hjälpa varandra. Därför tänkte vi gå igenom några viktiga punkter för resan mot en bättre privatekonomi.
Vad är det att ha en bra privatekonomi?
- Du har möjligheten och friheten att kunna göra aktiva ekonomiska val.
- Du har god kontroll över vardagsekonomin.
- Du har möjlighet att klara dig ekonomiskt genom svåra perioder.
- Du kan ta ekonomiska beslut som påverkar dig positivt både nu och i framtiden.
Känner du inte igen dig i några av dessa beskrivningar kan det vara bra att påbörja resan mot en bättre privatekonomi. Det är aldrig försent att ta tag i sin ekonomi och börja jobba mot en ekonomiskt trygg framtid.
Ta tag i din ekonomi
I resan mot en bättre privatekonomi kan dessa steg förhoppningsvis hjälpa dig.
Se över dina utgifter
Vad spenderar du egentligen pengar på? Vad har du för fasta utgifter? Kan du minska dessa genom att exempelvis säga upp onödiga prenumerationer. Tenderar du att shoppa loss när du är stressad, eller hur ser ditt spenderingsmönster ut? Ta dig en funderare på vad dina pengar går åt till och sätt upp en budget för hur du önskar att det skulle se ut. Det är nämligen betydligt mycket lättare att spara pengar när man har en överblick över sin ekonomi.
Börja spara till en buffert
Med vetskapen att du har en buffert undanlagd kan din ekonomiska trygghet öka. Det vill säga att du inte nödvändigtvis behöver spara pengar till ett specifikt mål, utan att börja spara till en buffert är anledning nog.
Våga be om hjälp och råd
Prata med familj, vänner eller kollegor och be om råd för att förbättra din ekonomi. Du behöver inte utlämna dig själv, din ekonomi eller dina besparingar, men du kan ändå få tips om du ber om hjälp. Ibland kan det kanske till och med hjälpa bara att prata om det faktum att du är orolig över din ekonomiska situation.
Sätt upp ett automatiskt sparande
Med ett automatiskt sparande ser du till att sparandet verkligen blir av. Se också till att spara före du spenderar- börja därför varje månad med att spara och betala av dina fasta avgifter. Därefter kan du spendera om du har möjlighet.
Med rätt inställning kommer man långt
Vägen mot en bättre privatekonomi handlar inte om att sålla bort allt det roliga i livet. Se det istället som en möjlighet för dig att skapa goda förutsättningar för din framtid. Det kanske inte nödvändigtvis är roligt att se över din ekonomiska situation just i stunden, men ju bättre privatekonomi du har, desto roligare blir det.