Så fungerar ränta-på-ränta effekten

Ränta-på-ränta hjälper dina pengar att öka i värde

Vi har tidigare listat fem anledningar till att börja investera i fonder - en av anledningarna är att dina pengar får chans att växa med ränta-på-ränta effekten. Men hur växer egentligen pengarna?

Vad är ränta-på-ränta?

En av alla fördelar med att spara pengar i fonder är att du kan få dem att växa. Förutom chansen till avkastning på ditt insatta belopp, har du även möjlighet att ta del av den så kallade ränta-på-ränta effekten när du återinvesterar din avkastning.

Ränta-på-ränta innebär att avkastningen på din investering hela tiden läggs på det belopp som du investerade från början - och i sin tur bidrar till att generera ytterligare avkastning över tid. Du får alltså avkastning på både dina investerade pengar och på de pengar som löpande tjänas in.

Med ränta-på-ränta effekten kan dina pengars värde öka exponentiellt - det vill säga takten dina pengar växer i ökar med storleken på beloppet som ligger till grund för att generera avkastning. Med ränta-på-ränta kan alltså små belopp snabbare växa sig stora med tiden.

Hur fungerar ränta-på-ränta effekten?

Det är vanligt att likna ränta-på-ränta effekten med en snöboll. Ju längre tid en snöboll rullar i snön, desto större blir det och desto snabbare växer den - ungefär så fungerar ränta-på-ränta effekten också. I exemplet nedan kan du se vad skillnaden blir mellan att löpande ta ut din avkastning, jämfört med att återinvestera den och få ränta-på-ränta effekt.

Tabell som visar om man tar ut avkastning eller återinvestera den.

Även om detta exempel är förenklat och utan skatter och eventuella börsnedgångar inkluderat, så visar det konkret hur ränta-på-ränta effekten fungerar. Värdet på dina pengar ökar snabbare för varje år som går tack vare att du får avkastning på både ditt investerade belopp och på den avkastning som genereras för varje år.

Graf som visar skillnad på linjär och exponentiell tillväxt

Hur påverkas effekten av ränta-på-ränta?

Tid och avkastning är de två främsta faktorerna som avgör hur framgångsrikt ditt sparande blir.

Genom exemplet ser vi tydligt hur värdet på dina pengar ökar snabbare för varje år som går när du återinvesterar din avkastning. Ju längre tid du sparar, desto större effekt kommer ränta-på-räntan att ge. Ju högre avkastning, desto mer pengar läggs löpande till ditt sparande och bygger på ränta-på-ränta effekten. Det är dock svårt att veta hur den årliga avkastningen kommer att se ut. Men som alltid är det viktigt att komma ihåg det långsiktiga perspektivet när du fondsparar. Att börja spara så tidigt som möjligt är alltid bra för att öka chansen till en större avkastning när det väl är dags att ta ut dina pengar.

Kom igång idag

Ränta-på-ränta effekten ger dig alltså inte bara avkastning på ditt investerade belopp, utan även på de pengar som löpande tjänas in. Det innebär att dina pengar har chans att öka exponentiellt med tiden. Om du dessutom fondsparar långsiktigt kommer effekten av ränta-på-ränta blir större med tiden. Hos Fondo kan du investera i nästan alla fonder för endast 100 kr. Du behöver alltså inte ett stort startkapital för att komma igång - varje krona räknas.


Investeringar i fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

Sluta betala onödiga avgifter på ditt fondsparande

Sluta betala onödiga avgifter

  • Spara till Sveriges lägsta avgifter
  • Alla dina favoritfonder utan plattformsavgift
  • Säker inloggning med BankID