Kom igång med ett regelbundet sparande

Varför du ska sätta upp ett regelbundet sparande

Du kanske har hört meningen “Det är omöjligt att tajma marknadens upp- och nedgångar” förut? Ett påstående som i denna bransch upprepas om och om igen. Det kan kännas tjatigt, men det ligger mycket sanning i detta påstående. När det väl kommer till kritan vet vi inte hur morgondagens marknad kommer se ut. Det är därför ett regelbundet sparande är en vinnande strategi inom fondsparande.

Regelbundet sparande - vad innebär det?

Ett regelbundet automatiskt sparande innebär att du på förhand bestämmer hur mycket du ska investera, hur ofta du vill att pengarna ska dras och i vilka fonder du vill investera i. Du tillåter alltså ditt sparande att ske både regelbundet och automatiskt. Resultatet blir en utspridd köpkurs som kan ske både när marknaden är på toppen, men även på botten.

Hos oss sätter du enkelt upp ett autospar via autogiro i appen.

autospar_teaser.png

Varför är det bra med ett regelbundet sparande?

  • Du sprider ut risken genom att investera i marknaden vid olika tillfällen.
  • Du får en jämnare portföljutveckling.
  • Du behöver inte analysera när marknaden är som bäst för en investering.
  • Du minskar risken för köp vid höga nivåer.
  • Det är ett enkelt sätt att se till att hålla igång ett fondspar.

Ska man göra en stor insättning, eller sprida ut köpen?

Av samma anledning som det är bra med regelbundet sparande, kan det vara bra att fördela ut en större summa pengar i flera köp över tid. Givetvis är drömscenariot att sätta in hela summan när marknaden är på botten, för att sedan luta sig tillbaka och se en stadig positiv utveckling. Men eftersom marknaden ständigt är i rörelse, är det väldigt svårt att veta om man tajmar marknaden vid rätt tillfälle. Väljer du att sprida ut dina köp genom ett regelbundet sparande, kommer du alltså löpande köpa fondandelar på olika nivåer. Ibland kommer marknaden vara på toppen vid köp, ibland på botten. Men du undviker att satsa hela insättningen på ett köptillfälle och sprider istället ut risken.

"Time in the market beats timing the market."

Hur ska man tänka när det svänger på marknaden?

Fonder är ett långsiktigt sparande, och med det ingår både upp- och nedgångar på marknaden. Givetvis kan det kännas motigt att fortsätta ett regelbundet sparande när marknaden svänger, men i längden är det precis vad du bör göra. Som Warren Buffet sa “Time in the market beats timing the market”. Kom ihåg det långsiktiga perspektivet, och fortsätt med fördel ditt regelbundna sparande oavsett hur marknaden ser ut.

Investeringar i fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

Sluta betala onödiga avgifter på ditt fondsparande

Sluta betala onödiga avgifter

  • Spara till Sveriges lägsta avgifter
  • Alla dina favoritfonder utan plattformsavgift
  • Säker inloggning med BankID