Anpassa jobbet efter livet

Exceptionellt arbete från var man än befinner sig

Fondo flyttade in i sitt första kontor på Hamngatan hösten 2019. Innan dess var det tre olika privata kök och ett favoritcafé som fick turas om att agera kontor. Vid den här tidpunkten var vi fem personer som samtliga var rörande överens om vikten av att sitta tillsammans. Redan i januari 2020 hade vi växt ur vår lilla garderob på Hamngatan och det var dags att uppgradera till ett “riktigt” kontor i gamla Posthuset på Vasagatan.

"Man är helt enkelt inte bunden på samma sätt som tidigare och kan utföra exceptionellt arbete från var man än befinner sig."

Nya arbetssätt

Det var ungefär vid den här tiden som de första rapporterna om ett nytt virus som brutit ut i Wuhan nådde oss. Att vi mindre än tre månader senare skulle ha ett krismöte på temat distribuerade arbetssätt var det få som trodde. Vi befann oss mitt i ett komplext plattformsbygge och i en pågående tillståndsprocess med Finansinspektionen. Dessutom hade vi precis lagt upp en plan för att träffa över 50 fondbolag innan sommaren vilket gjorde det hela extra intressant. När vi började reflektera lite över vilken extrem fördel vi hade som litet nystartat bolag med möjlighet att ställa om över en natt kändes det löjligt att tycka synd om oss själva.

När vi tittar in i spåkulan

De digitala verktygen fanns redan på plats, det som tog tid var snarare att ställa om mentalt och börja använda verktygen smartare och mer disciplinerat. Ett knappt år senare sitter halva teamet kvar på hemmaplan medan resterande halvan sitter på kontoret på Vasagatan. Vi kan kalla oss semi-distribuerade och tänkte presentera några tankar kring vad vi tror att det distribuerade arbetssättet kommer leda till:

  • Behovet av 8-timmarsdagen kommer att försvinna, ersatt av tydliga uppgifter och ansvar. Anställda kommer att göra vad som behöver göras snarare än att slösa tid på att se upptagna ut på kontoret.

  • Produktivitet kommer helt ersätta nedlagd tid som den viktigaste KPI:n för att bedöma performance. Uppskattade medarbetare är de som tar ägarskap och levererar vad de tar på sig att leverera, konsekvent! Avancemang kommer att avgöras av förmåga snarare än vem man dricker öl med efter jobbet.

  • Skriftlig kommunikation kommer vara en färdighet som värderas allt högre. Läsning och förståelse likaså. Kostnaden av missförstånd som uppkommer från slarvig kommunikation kommer bli en allt vanligare utmaning för organisationer.

  • Remote work kommer att göra arbetet mer tillgängligt. När den fysiska platsen inte längre är ett hinder kommer fler kandidater att våga söka sitt drömjobb. Populära arbetsgivare kommer få se ett helt annat inflöde av talanger och ha möjlighet att växa snabbare med bättre kvalitet.

  • Anställda kommer kunna använda insparad pendlingstid till att fokusera mer på hälsa och välmående. Morgonmeditation och eftermiddagsgym ersätter tid i bilköer och tunnelbanor.

Frihet och flexibilitet

Chris Herd som är VD och grundare av FirstBaseHQ sammanfattar det bra när han säger att han är trött på termen “Future of Work” och menar istället att vi borde prata om “Future of Living”. Han utvecklar det genom att förklara att anställda nu för första gången börjar ha möjlighet att anpassa jobbet efter livet snarare än tvärtom. Framtiden handlar om frihet och flexibilitet att bestämma hur mycket man vill arbeta, varifrån man vill arbeta och var man vill bo. Man är helt enkelt inte bunden på samma sätt som tidigare och kan utföra exceptionellt arbete var man än befinner sig.

Sluta betala onödiga avgifter på ditt fondsparande

Sluta betala onödiga avgifter

  • Spara till Sveriges lägsta avgifter
  • Alla dina favoritfonder utan plattformsavgift
  • Säker inloggning med BankID